جوان آنلاین: روند دستیابی به آتشبس جنگ اوکراین، همچنان در پیچ و خم رسیدن به توافق است. رئیسجمهور امریکا پس از دیدار فرستاده وی با همتای روس خود، از روسیه خواست هرچه سریعتر در راستای پایان جنگ اقدام کند با این حال رئیسجمهور روسیه تأکید دارد که همچنان پارهای از مسائل، حل نشده باقی ماندهاند.
روبن برکلمانس، وزیر دفاع هلند اعلام کرد که ایالات متحده به طور دائم از ریاست گروه تماس دفاعی اوکراین کنارهگیری کرده و از این پس کشورهای اروپایی، بهویژه بریتانیا و آلمان، این مسئولیت را بر عهده خواهند داشت. این گروه که متشکل از ۵۷ کشور و اتحادیه اروپا است، از زمان آغاز جنگ اوکراین، وظیفه تأمین تجهیزات نظامی برای این کشور را بر عهده داشته است. با این حال، واشینگتن همچنان به تحرکات در ارتباط با جنگ اوکراین و روسیه ادامه میدهد. استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ روز جمعه با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه دیدار و درباره جنگ اوکراین رایزنی کرد و ترامپ در پی این دیدار که بنابر اعلام رسانههای دولتی روسیه چهار ساعت اعلام شد، از مسکو خواسته است برای پایان بخشیدن به جنگ عجله کند. کرملین پس از این نشست اعلام کرد که موضوع ملاقات، جنبههای حل و فصل جنگ اوکراین بوده است. این مذاکرات در حالی انجام شده که رایزنی واشینگتن- مسکو با هدف برقراری آتشبس در آستانه توافق صلح احتمالی برای پایان بخشیدن به جنگ اوکراین، به دلیل اختلافات مرتبط با شروط توقف دائمی درگیریها، به بنبست خورده است! رئیسجمهور امریکا پس از دیدار ویتکاف و پوتین، در پیامی در شبکه اجتماعی خود موسوم به «تروث سوشال» نوشت: «روسیه باید عجله کند. در جنگی وحشتناک، هزاران نفر در هفته، میمیرند. این جنگ هرگز نباید رخ میداد و اگر من رئیسجمهور بودم، هرگز اتفاق نمیافتاد!» پوتین گفته است که آمادگی دارد به طور کلی با آتشبس کامل موافقت کند، اما به گفته وی، جزئیات این موضوع هنوز حل نشده است.
مذاکرات در فضایی خصمانه
رویترز به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد که مقامات امریکا و اوکراین روز جمعه درباره طرح پیشنهادی ایالات متحده برای دسترسی به منابع معدنی اوکراین دیدار و گفتوگو کردند. با این حال رویترز گفته که این مذاکرات با فضای خصمانه همراه بوده و چشماندازی برای دستیابی به توافق در آینده نزدیک دیده نمیشود. این منبع افزود، پیشنویس جدید دولت ترامپ نسبت به نسخه اولیه گستردهتر و دارای خواستههای حداکثری بوده است. طبق اطلاعات موجود، نسخه جدید پیشنهادی امریکا، دسترسی ویژه به منابع معدنی اوکراین برای امریکا را در نظر گرفته و از کییف میخواهد تمام درآمدهای حاصل از استخراج منابع طبیعی (چه توسط شرکتهای دولتی و چه خصوصی) را در یک صندوق سرمایهگذاری مشترک قرار دهد. با این حال، این توافق پیشنهادی هیچگونه تضمین امنیتی برای اوکراین فراهم نمیکند؛ موضوعی که از اولویتهای اصلی رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، در مقابله با اشغال حدود ۲۰ درصد از خاک این کشور توسط روسیه است. این منبع همچنین فاش کرد که یکی از بندهای پنهان در این پیشنویس، درخواست دولت امریکا برای در اختیار گرفتن کنترل خط لوله گاز طبیعی است که از شرکت روسی گازپروم، از طریق اوکراین به اروپا منتقل میشود. پیشتر، ولودیمیر زلسنکی در اظهاراتی تأکید کرد که هرگونه توافق معدنی باید برای هر دو طرف سودآور باشد و بهگونهای طراحی شود که به نوسازی زیرساختهای اوکراین کمک کند. رئیسجمهور اوکراین پیش از این در واکنش به شرایط جدید و سختگیرانهای که واشینگتن به دنبال تحمیل آن به کییف در توافق منابع معدنی است گفت که کمکهای نظامی امریکا به کییف را بدهی و قرض حساب نمیکند.